Інспекція нагадує: не купуйте штучні квіти!

На Пасхальні свята багато людей бере участь у поминальних заходах. В масштабах регіону купуються тонни штучних квітів, які несуть на могили, а далі викидають на смітники.

Розкладаючись, штучні квіти виділяють в атмосферу токсичні речовини, серед яких — канцерогени діоксини. Потрапляння небезпечних речовин в організм людини може спровокувати розвиток онкологічних захворювань.

Закопувати вінки чи кошики не можна, оскільки матеріал, з якого вони виготовлені, розкладається понад сто років й шкодить довкіллю. Чим старше кладовище, тим більша небезпека.

Альтернативою штучним квітам, можуть бути сухоцвіти та живі квіти. Радимо садити на цвинтарях багаторічні рослини – барвінок, газонні трави. Вони щільно розростаються й не дають проростати бур’янам. Можна посадити рослини, які квітнутимуть протягом усього літа.

Довідково:

Діоксини – сильні канцерогени, небезпечні в будь-яких концентраціях.

Квіти та вінки виготовляють з найдешевших матеріалів – пластику та барвників. Під дією кліматичних чинників та ультрафіолету, тобто сонця, ці матеріали виділяють сполуки свинцю й токсичні речовини, зокрема діоксини.

Під час спалювання такого сміття шкідливі викиди потрапляють у повітря. Крім того, з дощовою водою вони потрапляють і у ґрунт та підземні води, якщо використані штучні квіти з кладовищ вивозять на сміттєзвалища просто неба.

Пластикові пляшки та пакети розкладаються від 100 до 500 років, та їх хоча б можна переробити. Штучні ж квіти та вінки тонами накопичуються на сміттєзвалищах, ніхто не знає, що з ними робити далі. Тому найкраще – взагалі відмовитися від їх використання.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці