Інспекцією вжито заходів щодо запобігання проведення трофі-рейдів в Карпатах

Днями на території Самбірського району Львівської області (колишній Старосамбірський та Турківський райони) працівниками Інспекції проведено заходи щодо запобігання порушень природоохоронного законодавства при проведенні трофі-рейдів в Карпатах власниками позашляховиків, які прибули з Польщі в складі окремих груп, зорганізованих туристичним агенством PRZYGODY4x4.PL.

Зокрема, державними інспекторами проведено заходи щодо недопущення можливого заїзду джипів на територію природно-заповідних об’єктів: про заїзд великої кількості позашляховиків було проінформовано керівника Самбірського ВП НПГУНП у Львівській області, який в разі необхідності був готовий надати необхідну допомогу групами швидкого реагування відділу. Також працівниками інспекції було проведено зустріч із керівниками відділень Державної прикордонної служби України щодо інформування відповідальної особи Інспекції  про маршрути слідування вищевказаних автомобілів на польські реєстрації в зоні їхньої відповідальності поза межами автомобільних доріг загального користування.  Активну участь у проведених заходах взяли представники НПП «Бойківщина».

За результатами кавалькада джипів під наглядом рейдової групи  Інспекції  була відпроваджена за межі області на Закарпаття (ймовірно в сторону селища Воловець). Про велику кількість позашляховиків, що заїхали на їх територію, також було проінформовано колег із Державної екологічної інспекції у Закарпатській  області.

Водночас нагадуємо, що відповідно до статті 16 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» проведення перегонів (джипінгу), трофі-рейдів, ралі, поїздок на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду суворо заборонено. Закон «Про природно-заповідний фонд» також забороняє знищення тварин та рослин на території об'єктів ПЗФ, що є неминучим при використанні джипів. Навіть у межах зон регульованої рекреації, стаціонарної рекреації та господарської зони національних парків, регіональних ландшафтних парків, «забороняється будь-яка діяльність, яка призводить або може призвести до погіршення стану навколишнього природного середовища та зниження рекреаційної цінності території ПЗФ».  Під колесами позашляховиків та квадроциклів, що їдуть по бездоріжжю, та невідведених місцях, гинуть тисячі дрібних тварин і рослин. Джипінг руйнує все навколо - і тут йдеться не тільки про невеликі ділянки з рослинами, але й місця проживання тварин, а також  про  переїзди через струмки та річки, зокрема і в нерестовий період лососевих (форелі, харіуса), що триває в гірській частині Львівської області.

Зважаючи на вищенаведене, просимо керівників природно-заповідних установ, керівників лісогосподарських підприємств, розташованих в гірській частині області, голів Самбірської, Стрийської та Дрогобицької  райдержадміністрацій, голів Козівської, Славської, Сколівської та Боринської територіальних громад, керівників Самбірського, Стрийського та Дрогобицького відділів управління Національної поліції у Львівській області, відділів ДПСУ «Смільниця» та «Сянки» посилити заходи контролю та не допустити проведення  трофі-рейдів, поїздок в межах лісфонду та, особливо, на об’єктах природно-заповідного фонду. 

Також закликаємо природоохоронну спільноту та всіх небайдужих громадян повідомляти Державну екологічну інспекцію у Львівській області про випадки здійснення заїздів позашляховиків на вищезазначені території, та при можливості здійснювати фото- та відеофіксацію правопорушень або викликати правоохоронців через службу «102». 






ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці